woensdag 2 oktober 2013

Praagreis III

Vandaag weer vroeg op! Een bezoek aan voormalig concentratiekamp Terezín, een bezoek aan het stadje Litoměřice en rodelen staan op het programma.


Sinds een aantal jaar doen we de rondleiding in Terezín zelf, omdat de beschikbare rondleiders geen of slecht verstaanbaar Engels danwel Duits spreken, wat het voor onze leerlingen erg onbegrijpelijk maakt. En dat is bij een heftig onderwerp als deze eigenlijk wel wenselijk. Otto neemt de leerlingen die geschiedenis hebben en een paar extra die net even wat meer willen horen en ik neem de rest en ga samen met Henk-Jan en ongeveer 25 leerlingen op pad door het voormalig concentratiekamp en vertel het e.e.a. bij zo'n tien excursiepunten. Soms stelt een leerling een onhandige vraag of komt er een lompe opmerking, waardoor je het idee zou kunnen krijgen dat ze teveel met zichzelf bezig zouden zijn ipv deze serieuze zaak van vandaag. Dat vind ik soms best lastig ...

"Van Theresienstadt vond ik mooi dat het door meerdere jaren gebruikt is, door de Romeinen en de Duitsers. Ik vond het best confronterend dat de executie plaats nog overgebleven is van de oorlog en daar voor is gebruikt als schietbaan om te oefenen." Sander - 4Mb

"Op woensdag ochtend moesten we er weer vroeg uit omdat, we naar een kamp uit de Tweede Wereldoorlog gingen. Dat kamp heet Terezín en ligt in Tjechië, ongeveer 15 minuten van onze camping vandaan. Toen we daar aankwamen liepen we eerst langs een soort gedenkplaats met voor ieder een steen die daar toen was omgekomen/overleden. Op sommige graven lag ook een klein hoopje stenen. Dit betekent dat je een steentje bijdraagde.  
Toen we verder liepen werd de groep in tweeën gesplitst. Ik zat bij de groep van Boris en hij vertelde dingen over de plek waar we dan stil stonden. Bijvoorbeeld over de wasruimte, de plek waar een aantal mensen waren ontsnapt maar vervolgens weer opgepakt waren en over de verschrikkelijke slaapplek waar veel mensen waren gestorven door de slechte hygiëne en ziektes. 

Voordat we weggingen liepen we nog door het museum heen en werd er een foto gemaakt van de hele groep." Kirsten - 4Ma


Na ons bezoek aan het kamp, gaan we naar het stadje Litoměřice, waar de leerlingen ongeveer een half uur vrije tijd hebben om daarna met z'n allen te lunchen. Litoměřice is één van de oudste steden van Tsjechië en geeft een leuk beeld van Tsjechië naast Praag.

Carly en Manon zijn klaar voor de start!

Aan het eind van de dag gaan we met z'n allen rodelen ... En wat is dat weer leuk!! Geen echte ongelukken dit jaar, maar wel een paar kleintjes. Ik heb op film dat Lente uit de slee vliegt, maar daarover later meer.

Karelsbrug by night

's Avonds hebben we de leerlingen gelukkig kunnen behoeden voor het niet-geplande massale comazuipfestijn, door de flessen wodka, whisky en Passoa - die per ongeluk in hun tassen zaten - in te nemen en te vernietigen. Gelukkig, omdat we gezien de hoeveelheid sterke drank ongetwijfeld problemen zouden hebben gehad die nacht. En dat viel dus gelukkig mee ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten