dinsdag 10 september 2013

Jongerendebat

Maandag zijn 16 leerlingen, waaronder 5(!) uit 4Ma naar Den Haag geweest om deel te nemen aan het jongerendebat ihkv het vak maatschappijleer. Lente, Lotte, Ellis, Anniek en Martine. Lotte, één van de leerlingen uit 4Ma heeft de dag beschreven:

Op maandag 9 september zijn we met verschillende klassen van 4VMBO en Paul Bouwman de maatschappijleer docent naar Den Haag geweest om deel te nemen aan een debat in de rechtbank. We zijn met z’n alle via het openbaar vervoer richting Den Haag gaan reizen om uiteindelijk met ook meerdere scholen het debat aan te gaan. Natuurlijk mochten jammer genoeg de verschillen er zijn aangezien wij een VMBO klas waren en op dat moment het gemiddelde niveau van alle mensen om ons heen gymnasium was. Maar niets is minder waar, want wij kregen ook ons (klein) maar welverdiende applausje wanneer wij die slimme kakkers er van langs gaven. Ach ja… we moeten het Ashram College een beetje op de kaart houden.

Wij hadden drie onderwerpen waarmee we het debat aan moesten gaan en dat waren:
1.       Het jeugdstrafrecht moet dezelfde maximale straffen hebben als het volwassenstrafrecht.
2.       Ouders moeten gestraft worden voor de daden van hun kinderen.
3.       Bedreigingen via sociaal media moeten harder bestaft worden.

Voordat we gingen debatteren over de drie onderwerpen werden ook nog de vier juryleden voorgesteld en werd er verteld waarom de advocaten, juryleden etc. een toga droegen en een befje om hun nek heen hadden. Daarna werd er een quiz gegeven over zaken die met die drie onderwerpen te maken hadden en wanneer je het er mee eens was moest je je befje op doen en zo niet dan deed je je befje af. (en natuurlijk wij als VMBO’ers waren de enige die om het woord ‘befje op/befje af’ moesten lachen.)
Natuurlijk waren er erg veel verschillende meningen over de onderwerpen en liet de één het iets meer horen dan de ander. Ook waren er mensen die niet echt een duidelijke mening of inbreng hadden en die dan bijvoorbeeld een kwartier doorratelde over een ‘pak kans’ waarvan diegene zelf niet eens weet wat dat betekende (als je bij het debat was snap je hem wel). Maar er waren ook erg goeie punten bij waardoor je er ook nog wat van opstak. Na lang staan, zitten, denken, praten, lachen en debatteren zat de dag er alweer op en vertrokken we uit het gebouw na een vriendelijk bedankje.

In de middag zijn we nog gezellig met zijn alle in de stad zelf geweest om een lekker broodje van de Subway meet te pakken en hebben we een winkel hier en daar bezocht. De zon hadden we niet mee maar de gezelligheid was zeker aanwezig. Ik denk dat we hier zeker wat van opgestoken hebben en we het zeker een geslaagd dagje kunnen noemen. En natuurlijk toen Lente, Anniek, Martine, Ellis, Floortje en ik, Jeroen Spitzeberger (Prins Valentijn en de zwarte piet uit álles is liefde’.) tegenkwamen in Den Haag konden we het niet laten om een foto te maken met hem.


Kijk ook op de website van Rechtspraak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten